~ Assalamualaikum dan salam sejahtera ~
Bahan - bahan :
1/2 ekor ayam
8 keping cendawan hitam - direndam 1/2 jam
1 inci halia - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris
6 ulas bawang putih - dicincang
4 - 5 tangkai cili padi
Sedikit kicap lemak manis
Sedikit sos tiram
Cara masak :
Ayam dibasuh dan dipotong kecil - kecil, cendawan yang dah lembut ditoskan, buang batangnya dan dipotong 4 ( memanjang )
Panaskan minyak dan tumis halia sehingga warna kekuningan
( angkat halia dan buang, kalau taknak buang pon takpe )
Masukkan bawang besar, putih dan cili padi, tumis sehingga naik bau then masukkan ayam
Then masukkan kicap dan sos tiram
( kuantiti kicap terpulang, tak payah letak garam sebab sos tiram dah masin, kalau nk letak suka hati )
Kacau
Then masukkan air secukupnya ( biasa 2 cawan )
Bila dah mendidih baru masukkan cendawan
Kecilkan api dan biarkan hingga kuah pekat ( dalam 10 - 15 minit )
Bahan - bahan :
1/2 ekor ayam
8 keping cendawan hitam - direndam 1/2 jam
1 inci halia - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris
6 ulas bawang putih - dicincang
4 - 5 tangkai cili padi
Sedikit kicap lemak manis
Sedikit sos tiram
Cara masak :
Ayam dibasuh dan dipotong kecil - kecil, cendawan yang dah lembut ditoskan, buang batangnya dan dipotong 4 ( memanjang )
Panaskan minyak dan tumis halia sehingga warna kekuningan
( angkat halia dan buang, kalau taknak buang pon takpe )
Masukkan bawang besar, putih dan cili padi, tumis sehingga naik bau then masukkan ayam
Then masukkan kicap dan sos tiram
( kuantiti kicap terpulang, tak payah letak garam sebab sos tiram dah masin, kalau nk letak suka hati )
Kacau
Then masukkan air secukupnya ( biasa 2 cawan )
Bila dah mendidih baru masukkan cendawan
Kecilkan api dan biarkan hingga kuah pekat ( dalam 10 - 15 minit )
No comments:
Post a Comment