Monday, July 14, 2014

Ayam masak cendawan ala cina

~ Assalamualaikum dan salam sejahtera ~

Bahan - bahan :

1/2 ekor ayam
8 keping cendawan hitam - direndam 1/2 jam 
1 inci halia - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris
6 ulas bawang putih - dicincang
4 - 5 tangkai cili padi 
Sedikit kicap lemak manis
Sedikit sos tiram

Cara masak :

Ayam dibasuh dan dipotong kecil - kecil, cendawan yang dah lembut ditoskan, buang batangnya dan dipotong 4 ( memanjang )
Panaskan minyak dan tumis halia sehingga warna kekuningan 
( angkat halia dan buang, kalau taknak buang pon takpe )
Masukkan bawang besar, putih dan cili padi, tumis sehingga naik bau then masukkan ayam 
Then masukkan kicap dan sos tiram 
( kuantiti kicap terpulang, tak payah letak garam sebab sos tiram dah masin, kalau nk letak suka hati )
Kacau
Then masukkan air secukupnya ( biasa 2 cawan )
Bila dah mendidih baru masukkan cendawan 
Kecilkan api dan biarkan hingga kuah pekat ( dalam 10 - 15 minit )

No comments:

Post a Comment